Заболотцівська об'єднана територіальна громада
Львівська область, Золочівський район

Будьте обережні! Не провокуйте пожежі в екосистемах!

Дата: 17.07.2024 11:32
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

Там де великі залежи торфу майже кожен рік виникають пожежі. Досить низька температура самоспалахування торфу обумовлює його підвищену пожежну небезпеку. Ця небезпека підвищується завдяки наявності на поверхні торфовища сухого торф’яного пилу, який в результаті взаємодії з поривами вітру горить полум'ям. Горіння торфу проходить на поверхні з поступовим вигорянням у глибину пласту. При невеликому вітрі торф горить дуже повільно. При затяжних пожежах на великих площах під час сильного вітру підіймаються великі маси сухого торфу, та його пилу, які горять полум'ям, створюючи вогняні смерчі, які в свою чергу можуть призвести до загибелі людей, а також знищенню поблизу розташованих будівель і навіть селищ. Також небезпеку в результаті горіння торфу створюють прогари, які виникають при затяжних пожежах, коли торф прогорає в середину пласту на декілька метрів. В такі прогари можуть попасти люди або техніка. Небезпечний і болотяний газ, який звільняється з під залежів торфу в результаті його прогоряння, і в одночас (так як є джерело запалювання) вибухає. Від пожеж на торфовищах можуть загорітися також ліса, які розташовані поруч.

Причини загорянь лісових масивів можуть бути самі найрізноманітніші. До 90% лісових пожеж виникають від недотримання правил пожежної безпеки при поводженні з вогнем в містах праці та відпочинку. При сильному вітрі, такі пожежі розповсюджуються на велику площу, розлітаються іскри і це може стати причиною виникнення пожеж в житлових будинках та спорудах, які знаходяться неподалік. Швидкість розповсюдження пожежі може досягати 15-20 кілометрів на годину. В суху та спекотну погоду причиною загоряння може стати незагашений недопалок, сірник, або вогнище.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

•    розведення багать у лісі;

•    заїзд на територію лісового фонду;

•    палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;

•    палити або користуватися відкритим вогнем;

•    випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали);

•    звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

На території лісового фонду багаття розкладати дозволяється на спеціально обладнаних ділянках зон і місць відпочинку.

Перш ніж розкласти вогонь на галявині, в визначеному для цього місці знімають дернину і відносять її вбік. На галявині виривають суху траву.

Якщо ґрунт торф'янистий, то розводити багаття категорично забороняється, бо це може призвести до підземної пожежі.

Коли потреба у вогні зникає, його гасять, заливаючи водою або закидаючи землею, а дернину кладуть на місце.

Будьте пильними, неухильно дотримуйтесь правил пожежної безпеки в лісі, адже охорона його від пожеж – моральний обов'язок кожного члена суспільства!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь