A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболотцівська об'єднана територіальна громада
Львівська область, Золочівський район

З метою запобігання випадків електротравматизму на енергетичних об’єктах, їх пошкодження та недопущення пожеж в охоронних зонах ліній електропередач, Східний РЕМ інформує:

Дата: 24.05.2023 12:12
Кількість переглядів: 138

 Фото без опису    Для забезпечення надійної роботи об’єктів електромереж та запобігання їх пошкодження, що обумовлено ризиком виникнення пожеж в охоронних зонах електромереж 10-110 кВ та з метою запобігання нещасним випадкам під час здійснення весняно польових робіт та інших сільськогосподарських робіт в охоронних зонах електричних мереж землевласники і користувачі земельних ділянок повинні дотримуватися та виконувати «Правила охорони електричних мереж», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 р. № 209 (далі - Правила). Відповідно до п. 4 зазначених Правил підприємства, установи, організації та громадяни, яким надано у власність та постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де знаходяться об’єкти електричних мереж, зобов’язані вживати належні заходи для збереження об’єктів енергопостачання. Таким чином, землекористувачі повинні здійснювати нагляд за насадженнями, ліквідувати аварійні дерева, що загрожують падінням на проводи повітряних ліній електропередачі, та видаляти сухостійні дерева і чагарники, вирізати сухі та поламані гілки самотужки або за договором зі спеціалізованими підприємствами й організаціями. Обрізання крони дерев здійснюється таким чином, щоб не допускати наближення гілок дерев до проводів повітряних ліній напругою до 20 кВ - ближче ніж на 2 метри; повітряних ліній 35-110 кВ - ближче ніж на 3 метри. У той же час у межах населених пунктів висота насаджень в охоронних зонах не повинна перевищувати 3 метри. Садіння нових дерев під повітряними лініями та в охоронних зонах електромереж забороняється. Охоронна зона електричних мереж встановлюється: вздовж повітряних ліній електропередач на відстані від крайніх дротів по обидва боки напругою: до 1кВ - 2м, до 20кВ — 10м, 35кВ -15м, 110кВ — 20м, по периметру трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів — на відстань 3 м від загорожі чи споруд; вздовж підземних кабельних ліній по обидва боки від крайніх кабелів — на відстані їм.

   Також звертаємо увагу власників сільськогосподарських угідь на необхідність при виконанні робіт в охоронних зонах ПЛ 6-110кВ дотримуватись Правил охорони електричних мереж, габаритів наближення до опор та проводів ЛЕП при виорюванні та проведенні інших робіт. Окрім цього повідомляємо, що при виконанні робіт в охоронних зонах ПЛ 6-110 кВ з використанням великогабаритної спецтехніки (висотою понад 4,5 м ) необхідно отримання дозволу ПрАТ «Львівобленерго».

    Слід звернути увагу на те, що правопорушення в енергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

    З метою збереження життя та здоров’я населення, запобігання відключення  повітряних ліній електропередач, забезпечення безперебійного електропостачання просимо відповідально віднестися до недопущення порушень вимог «Правил охорони електричних мереж» та «Правил пожежної безпеки в Україні».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь