A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболотцівська об'єднана територіальна громада
Львівська область, Золочівський район

ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ РАННЬОКВІТУЧИХ ОБ’ЄКТІВ РОСЛИННОГО СВІТУ

Дата: 09.02.2023 14:14
Кількість переглядів: 240

     Фото без описуВідповідно до вимог Законів України “Про охорону природнього навколишнього середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України” та з метою посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, Заболотцівська сільська рада повідомляє наступну інформацію:

     З настанням весняно-літнього періоду особливо актуальним є питання збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України. Щороку, у весняний період, триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, зокрема й тими, що занесені до Червоної книги України, є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення .

      Підсніжник складчастий, підсніжник звичайний (білосніжний), цибуля ведмежа (черемша), всі види сон-трави, тюльпан дібровний, проліски дволистий та сибірський, конвалія, білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, шафран весняний, – це далеко не повний перелік первоцвітів. Усі ці рослини знаходяться на межі зникнення.

    Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій.

     За збір, продаж та купівлю ранньоквітучих передбачена адміністративна відповідальність за статтею 88(1) Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою громадяни, які скоїли такі дії, несуть відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією рослини. При цьому аналогічні дії, вчинені щодо першоцвітів, які зростали в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн з конфіскацією рослини.

   Також варто зауважити, що за один екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62грн.; шафрани (крокуси), підсніжники – від 49 до 62 грн., залежно від виду; сон трава – від 37 до 62 грн., залежно від виду.

   Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи.

  Нагадуємо, що у громаді працює поліцейський офіцер та працівники охорони лісів, які уповноважені складати протоколи про адміністративні правопорушення, вести фото- та відео-фіксацію порушень та надавати матеріали справи на розгляд адміністративної комісії при Заболотцівській сільській раді.

   Таким чином, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь