A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболотцівська об'єднана територіальна громада
Львівська область, Золочівський район

Спадкування в умовах воєнного стану

Дата: 15.08.2022 12:31
Кількість переглядів: 2590

Фото без описуПитання спадщини завжди є одним із актуальних та часто запитуваних громадянами у юристів системи надання безоплатної правової допомоги. Особливо гостро потреба у роз’ясненні порядку спадкування в українців постала у період воєнного стану, коли законодавство зазнає чималих змін, підлаштовуючись під умови сьогодення.

Отже спробуємо розібратись в деяких моментах, що стосуються спадкування.

Спадкуванням є перехід прав і обов’язків (спадщини) від померлого - спадкодавця до спадкоємців. День смерті людини або оголошення її померлою є днем відкриття спадщини й виникнення прав на спадкування у спадкоємців.

В результаті військової агресії РФ, законодавець вніс зміни до чинного законодавства, згідно яких в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини. Такі зміни покликані запобігти пропуску визначеного законом строку для прийняття спадщини спадкоємцями, які через війну позбавлені можливості завести спадкову справу за місцем відкриття спадщини, якщо це, наприклад, територія, де в даний час відбуваються активні бойові дії. Але стосовно випадків, коли місцем відкриття спадщини є населений пункт на відносно безпечній території України, не варто заводити спадкову справу нехтуючи місцем відкриття спадщини. Користуватися такою можливістю слід у крайньому разі, коли дійсно неможливо звернутися до нотаріуса за місцем відкриття спадщини з об’єктивних причин.

Важливо дотримуватись строку для прийняття спадщини, який встановлений у шість місяців, протягом яких спадкоємець, який бажає прийняти спадщину/відмовитись від спадщини, має подати нотаріусу відповідну заяву.

У лютому 2022 року уряд дозволив не включати до строку прийняття спадщини або відмови від неї період воєнного стану, що означало для спадкоємців можливість звернутися до нотаріуса для документального оформлення уже після завершення воєнного стану. Однак із 29 червня 2022 року діють нові вимоги.

Так, Постановою КМУ від 24.06.2022 № 719 визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Тобто строк не зупиняється на невизначений час і очікування закінчення воєнного стану для реалізації спадкових прав загрожує небажаними наслідками. Внаслідок певних законодавчих колізій зупинення строку не гарантує у майбутньому безспірності спадкових правовідносин, а тому все ж таки пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини може призвести до негативних наслідків, включаючи необхідність звернення до суду для визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини. Так, за загальним правилом для прийняття спадщини чи відмови від неї у спадкоємців є строк у 6 місяців, який починається з дня смерті або оголошення спадкодавця померлим. Враховуючи зміни, внесені вищезазначеною постановою, спадкоємці зможуть заявити про свої права на спадщину і після спливу відповідних 6 місяців, якщо цей строк припадає на період воєнного стану (однак максимально для звернення до нотаріуса можуть бути додані 4 місяці). Для прикладу, коли людина померла 28.02.2022р., враховуючи запроваджений 24 лютого воєнний стан та норми постанови Кабінету міністрів України від 24.06.2022р. № 719, звернутися до нотаріуса для прийняття спадщини спадкоємці зможуть протягом 10 замість 6 місяців з дня смерті спадкоємця, тобто до 29 грудня 2022 року.

В час, коли численні громадяни є переселенцями, а деякі території України перебувають під окупацією, Уряд спростив процедуру спадкування. Так, зацікавлені особи мають право звернутися до будь-якого нотаріуса України для заведення спадкової справи, незалежно від останнього місця проживання померлого. Якщо спадкоємець у зв'язку з активними бойовими діями не має змоги прибути чи направити заяву за місцем останнього проживання спадкодавця, він може звернутися до будь-якого нотаріуса в регіоні, де він тимчасово перебуває або вимушено переселився.

За загальним правилом, при заведенні спадкової справи нотаріус має вчинити ряд обов'язкових дій, які пов'язані з функціонуванням Спадкового реєстру, зокрема, перевірити наявність/відсутність раніше заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту, та зареєструвати спадкову справу у Спадковому реєстрі.

Важливо, що в умовах воєнного стану нотаріус може завести спадкову справу без використання Спадкового реєстру (якщо доступ обмежено). Однак, коли доступ до Спадкового реєстру буде відновлено, нотаріус протягом п'яти робочих днів має перевірити наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору та заповіту.

У випадку виявлення нотаріусом раніше заведеної спадкової справи, спадкова справа, яка була заведена без реєстрації в Спадковому реєстрі, має бути передана нотаріусу, що завів спадкову справу раніше. Якщо при перевірці даних в Спадкову реєстрі не буде виявлено інших спадкових справ, нотаріус здійснює реєстрацію заведеної ним спадкової справи та у встановлений строк видасть спадкоємцю Свідоцтво про прийняття спадщини.

Видавати свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі - заборонено. Такі законодавчі обмеження покликані не допустити зловживань щодо спадщини в воєнний час та після відновлення мирного життя.

Дана консультація підготовлена головним юристом сектору "Бродівське бюро правової допомоги" Буського МЦ з надання БВПД Беднарчук Н.С.

За більш детальною інформацією Ви можете звернутися у бюро, яке знаходиться за адресою: м. Броди, вул. Щурата, 8, кабінет 5-6, тел. 2-51-13, 2-51-46.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь