A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболотцівська об'єднана територіальна громада
Львівська область, Золочівський район

«Сімейний стан», чи існує на сьогодні така відмітка у паспортах українців?

Дата: 27.01.2022 10:42
Кількість переглядів: 5342

«Сімейний стан», чи існує на сьогодні така відмітка у паспортах українців?

Всі ми звикли, що при укладенні шлюбу чи при його розірванні завжди проставлявся відповідний штамп у паспорті із зазначенням ПІБ особи з якою укладено (розірвано) шлюб, та місця і дати державної реєстрації укладення (розірвання) шлюбу.

А чи відомо Вам, що така відмітка в паспорті була скасована і на сьогодні вже НЕ проставляється?

Коли виникли такі зміни ?

З 01.10.2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України» від 14.07.2016р. № 3224 , яким було внесено відповідні зміни до Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану".

До вказаних змін було передбачено наступне:

1. "Про державну реєстрацію шлюбу в паспортах громадян України осіб, які зареєстрували шлюб, робиться відмітка із зазначенням прізвища, імені, по батькові і року народження другого з подружжя та місця і дати такої реєстрації" ( ч. 10 ст. 14 З/У "Про державну реєстрацію актів цивільного стану").

2. "Про державну реєстрацію розірвання шлюбу в паспортах громадянина України осіб робиться відмітка про розірвання шлюбу із зазначенням прізвища, імені та по батькові особи, з якою розірвано шлюб, та місця і дати державної реєстрації розірвання шлюбу. Відмітка про розірвання шлюбу за рішенням суду робиться в паспортах громадянина України осіб, шлюб між якими розірвано, у разі їх звернення до органу державної реєстрації актів цивільного стану" ( ч. 8 ст. 15 З/У "Про державну реєстрацію актів цивільного стану").

Однак, з 01.10.2016 року дані норми було виключені!!! і у паспорті громадянина України з цієї дати штампи про реєстрацію та розірвання шлюбу не ставляться!

Натомість, після внесених змін, свідоцтво про державну реєстрацію шлюбу видається у 2-х примірниках, кожному із членів подружжя по одному примірнику (нареченому та нареченій). А факт розірвання шлюбу підтверджується наявністю копії рішення суду, який розглядав справу за заявою одного з подружжя про розірвання шлюбу між ними.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу (консультацію з юридичних питань) можна звернувшись до Бродівського бюро правової допомоги яке, знаходиться за адресою: м. Броди, вул. Щурата, 8, тел.(03266) 2-51-13, 2-51-46.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь