A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболотцівська об'єднана територіальна громада
Львівська область, Золочівський район

Запуск електронних лікарняних — важливий крок для впровадження режиму «без паперу» у медичній та соціальній сферах

Дата: 18.08.2021 18:13
Кількість переглядів: 2152

01 червня 2021 року Міністерством охорони здоров’я України було затверджено наказ № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 червня 2021 року за № 728/36350, яким врегульовано процес впровадження е-лікарняних.

Медичні заклади в Україні почали переходити на новий процес підтвердження тимчасової непрацездатності формування електронних листків непрацездатності. Поступовий перехід розпочався 04 червня і триватиме до 01 вересня. Після 01 вересня створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність як основи для електронного листка непрацездатності буде обов’язковим для всіх медичних закладів, у яких є ліцензія на медичну практику, незалежно від того, чи має заклад договір з Національною службою здоров’я України. 

Запровадження електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність – важливий етап цифрової трансформації в системі охорони здоров’я.  Запровадження медичного висновку про тимчасову непрацездатність підвищить контрольованість процесів засвідчення непрацездатності, а також  зменшить корупційні ризики при видачі необґрунтованих лікарняних та отримання страхових виплат.

Пацієнтам більше не доведеться нести на роботу паперовий листок непрацездатності, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності. А роботодавці бачитимуть необхідну інформацію про оформлення непрацездатності їх працівникам в особистому електронному кабінеті на порталі Електронних послуг Пенсійного фонду України.

Для лікаря це зменшить кількість паперової роботи. Адже медичний і фінансовий процес тепер розділяється. Лікар займається лише медичною частиною і не заповнює жодної адміністративної інформації про роботодавця. Усі необхідні дані додаються автоматично.

Таким чином, процес підтвердження тимчасової непрацездатності автоматизується і стає прозорішим та зручнішим для пацієнтів, роботодавців, медиків та соцпрацівників.

Як відбуватиметься перехід, залежить від технічної спроможності конкретного медзакладу. Якщо медична інформаційна система, яку використовує медичний заклад, успішно пройшла тестування функціоналу електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність, медичний заклад зобов’язаний цей функціонал використовувати. Тобто заклад повністю переходить  на електронні  лікарняні і паперові створювати вже  не може.

Процес отримання лікарняного для українців значно спростився: пацієнт приходить до лікаря на огляд, лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність, тобто фіксує, що пацієнт у цей момент хворіє і не може виконувати свою роботу. Цей висновок формується з електронних медичних записів, які лікар веде щодо пацієнта в його електронній медичній картці. Йдеться про діагноз, лікування та іншу медичну інформацію. Жодної адміністративної інформації лікар записувати не буде.

Отже, лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та підписує його своїм кваліфікованим електронним підписом (КЕПом). Після підпису документ автоматично відправляється в Електронний реєстр Пенсійному фонду України і там формується електронний листок непрацездатності. Пенсійний фонд України у своєму реєстрі також доповнює дані інформацією про роботодавця. Фактично це вже і є електронний лікарняний, який направляється роботодавцю. У момент, коли лікар створює медичний висновок про тимчасову непрацездатність, пацієнт отримує SMS-повідомлення про те, що йому створили такий медичний висновок. Для пацієнта це є підтвердженням, що ця інформація буде надіслана в Пенсійний фонд України. Коли Пенсійний фонд України доповнить цю інформацію даними про роботодавця, пацієнт отримає ще одне SMS-повідомлення про те, що йому створили електронний листок непрацездатності, тобто пацієнт може перевірити, що йому дійсно сформували електронний лікарняний. У свою чергу роботодавець через свій кабінет бачить, що для його працівника сформували електронний лікарняний. Обмін інформацією відбувається автоматично.

Після формування е-лікарняного в електронному кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України роботодавець відповідно до статті 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 протягом десяти днів з дня закінчення періоду його дії призначає матеріальне забезпечення застрахованій особі. Для цього:

- е-лікарняний друкується або залишається в електронному вигляді в кадровій службі або у відповідальної особи кадрової служби (за рішенням роботодавця);

- кадрова служба або відповідальна особа кадрової служби визначає страховий стаж застрахованої особи (пільги) та кількість календарних днів непрацездатності, що підлягають оплаті за рахунок коштів роботодавця та Фонду соціального страхування України. Зазначена інформація, за бажанням (або визначенням роботодавця), формується у паперовому вигляді або в електронному;

- е-лікарняний, відомості щодо визначеного страхового стажу та кількості днів непрацездатності, що підлягають оплаті, передаються до комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства;

- комісія із соціального страхування на підприємствах продовжує свою роботу та зберігає весь обсяг функцій, передбачених Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13;

- рішення про призначення або відмову у призначенні матеріального забезпечення комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства передає до підрозділу бухгалтерії підприємства, який нараховує матеріальне забезпечення;

- бухгалтерією здійснюється розрахунок матеріального забезпечення на підставі е-лікарняного (за необхідності його паперової роздруківки) та рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства. Цей розрахунок записується в електронному або паперовому вигляді (за рішенням роботодавця) та відображається в бухгалтерських проводках;

- заповнюється заява-розрахунок по е-лікарняних для фінансування матеріального забезпечення за формою, затвердженою Порядком фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 12, з урахуванням наступного:

1. У е-лікарняного відсутня серія, але йому присвоюється унікальний номер.

*Єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності – унікальний номер, який формується та присвоюється автоматично за допомогою програмних засобів ведення Реєстру, складається з цифр, що утворюють числа натурального ряду, шляхом додавання одиниці до останнього наявного номера, та за яким може бути ідентифіковано випадок тимчасової непрацездатності та всі пов’язані з ним документи в реєстрі.

2. В е-лікарняному оновились причини непрацездатності.

*Причина непрацездатності – це відомості щодо страхового випадку, настання якого зумовило тимчасову непрацездатність, які містяться в записі про тимчасову непрацездатність. Визначення причини тимчасової непрацездатності відбувається в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі категорії медичного висновку.

Причини непрацездатності бувають:

«1 – Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві»;

«2 – Вагітність і пологи»;

«3 – Необхідність догляду за хворою дитиною»;

«4 – Необхідність догляду за хворим членом сім’ї»;

«5 – Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною»;

«6 – Карантин, встановлений відповідно до законодавства»;

«7 – Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства»;

«8 – Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу»;

«9 – Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу» (може бути із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта);

«10 – Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2».

У разі наявності у медичному висновку відмітки про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта причина непрацездатності «Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві» після завершення розслідування може бути змінена Фондом соціального страхування України на підставі актів розслідування нещасного випадку або професійного захворювання на причини:

«11 – Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання»;

«12 – Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві».

Нагадуємо, що випадки тимчасової непрацездатності, оформлені паперовим листком непрацездатності та е-лікарняним, є різними страховими випадками, тому роботодавець має подавати у  відділення Фонду за місцем обліку заяву-розрахунок ОКРЕМО за кожним видом лікарняних, більш детально про це у матеріалі на вебпорталі Фонду http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/960180).

 

 

 

 В.о.начальника Бродівського відділення

УВД ФСС України у Львівській області                    Р.В.Батенчук                


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь