Заболотцівська об'єднана територіальна громада
Львівська область, Золочівський район

Фітофтора — захворювання пасльонових культур

Дата: 14.07.2021 09:14
Кількість переглядів: 1836

Фото без опису

ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

Фітофтора — захворювання пасльонових культур

    Фітофтороз - одне з найпоширеніших грибкових захворювань, що вражає пасльонові культури: картоплю, томати, баклажани, перець, а також суницю. Особливо небезпечна фітофтора для картоплі та томатів, оскільки вражає ці рослини в період дозрівання плодів. Хвороба  небезпечна тим, що дуже швидко прогресує і за короткий час може поширитися на весь урожай. Фітофтороз  ще називають картопляною або бурою гниллю.

   Це грибкове захворювання може протікати по-різному, в залежності від патогена, який його спровокував, а також кліматичних умов. Основними ознаками наявності фітофтори прийнято вважати такі: на листі рослин утворюються плями бурого або коричневого кольору з білою окантовкою.Знизу листова пластина покривається білястим павутинним нальотом.Пожовтіння, згортання, висихання  і подальше відмирання листя.

Стебла і черешки покриваються коричневими плямами, які блискавично розростаються і вражають все бадилля рослини.Загнивання стебел.Потемніння, а потім осипання квіток і зав’язі.На плодах томатів проявляється у вигляді плям, які згодом провокують розм’якшення і гниття помідорів. Бульби картоплі покриваються щільними плямами.

Розвитку фітофтори сприяє кілька чинників, в першу чергу – це несприятливі погодні умови, а саме різкі перепади температур і надмірна вологість. Затяжний туман, рясна роса і дощі нерідко стають причиною зараження рослин.Неякісний посадковий матеріал або інфікований грунт також можуть стати джерелом цього захворювання. Ще одна причина виникнення фітофтори — загущені посадки і наявність на ділянці бур’янів.

Обробку томатів фунгіцидами  проводять не пізніше, ніж за 21 день до дозрівання плодів. Для запобігання фітофтори використовують хімічні і біологічні препарати. З хімічніних фунгіцидів застосовують:  інфініто 61 к.с. – 150 мл. на 10 соток, ридоміл Голд, з.п., в.г. – 250 г. на 10 соток,  татту, к.с. – 300 мл. на 10 соток,  квадріс 250, к.с. – 60 мл. на 10 соток, консенто 450 к.с. – 180 мл. на 10 соток, або  інші.  Обприскування проводять через кожні  10-14 днів (залежно від тривалості дії препарату), дотримуючись встановлених регламентів застосування.

    З біологічних препаратів добре зарекомендував себе Планриз, який захищає картоплю і помідори від фітофторозу, парші, ризоктоніозу.Це живі бактеріальні клітини, виділені з природної ризосфери. Для обприскування беруть 30 мл. препарату на 3-4 л. води на 1 сотку. Обробку рослин проводять кожні 10 днів, три рази з початку захворювання. Планриз - екологічно безпечний препарат, нешкідливий для людей, комах,  тварин. Сумісний  із  стимуляторами  росту,  мікроелементами.Біопрепарати можна використовувати практично на будь-якій стадії розвитку рослин, не побоюючись згубного впливу на плоди і навколишнє середовище.

                                                                                                      О. Забужна,

                                                                       державний фітосанітарний інспектор


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь