Фітофтора — захворювання пасльонових культур
ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Фітофтора — захворювання пасльонових культур
Фітофтороз - одне з найпоширеніших грибкових захворювань, що вражає пасльонові культури: картоплю, томати, баклажани, перець, а також суницю. Особливо небезпечна фітофтора для картоплі та томатів, оскільки вражає ці рослини в період дозрівання плодів. Хвороба небезпечна тим, що дуже швидко прогресує і за короткий час може поширитися на весь урожай. Фітофтороз ще називають картопляною або бурою гниллю.
Це грибкове захворювання може протікати по-різному, в залежності від патогена, який його спровокував, а також кліматичних умов. Основними ознаками наявності фітофтори прийнято вважати такі: на листі рослин утворюються плями бурого або коричневого кольору з білою окантовкою.Знизу листова пластина покривається білястим павутинним нальотом.Пожовтіння, згортання, висихання і подальше відмирання листя.
Стебла і черешки покриваються коричневими плямами, які блискавично розростаються і вражають все бадилля рослини.Загнивання стебел.Потемніння, а потім осипання квіток і зав’язі.На плодах томатів проявляється у вигляді плям, які згодом провокують розм’якшення і гниття помідорів. Бульби картоплі покриваються щільними плямами.
Розвитку фітофтори сприяє кілька чинників, в першу чергу – це несприятливі погодні умови, а саме різкі перепади температур і надмірна вологість. Затяжний туман, рясна роса і дощі нерідко стають причиною зараження рослин.Неякісний посадковий матеріал або інфікований грунт також можуть стати джерелом цього захворювання. Ще одна причина виникнення фітофтори — загущені посадки і наявність на ділянці бур’янів.
Обробку томатів фунгіцидами проводять не пізніше, ніж за 21 день до дозрівання плодів. Для запобігання фітофтори використовують хімічні і біологічні препарати. З хімічніних фунгіцидів застосовують: інфініто 61 к.с. – 150 мл. на 10 соток, ридоміл Голд, з.п., в.г. – 250 г. на 10 соток, татту, к.с. – 300 мл. на 10 соток, квадріс 250, к.с. – 60 мл. на 10 соток, консенто 450 к.с. – 180 мл. на 10 соток, або інші. Обприскування проводять через кожні 10-14 днів (залежно від тривалості дії препарату), дотримуючись встановлених регламентів застосування.
З біологічних препаратів добре зарекомендував себе Планриз, який захищає картоплю і помідори від фітофторозу, парші, ризоктоніозу.Це живі бактеріальні клітини, виділені з природної ризосфери. Для обприскування беруть 30 мл. препарату на 3-4 л. води на 1 сотку. Обробку рослин проводять кожні 10 днів, три рази з початку захворювання. Планриз - екологічно безпечний препарат, нешкідливий для людей, комах, тварин. Сумісний із стимуляторами росту, мікроелементами.Біопрепарати можна використовувати практично на будь-якій стадії розвитку рослин, не побоюючись згубного впливу на плоди і навколишнє середовище.
О. Забужна,
державний фітосанітарний інспектор
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)