A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболотцівська об'єднана територіальна громада
Львівська область, Золочівський район

Увага, пасічники! Зацвітає ріпак!

Дата: 13.05.2021 12:45
Кількість переглядів: 1598

Фото без опису

В нашому районі з двох форм ріпаку (озимого і ярого) вирощують в основному озимий. Для  отримання  високих  урожаїв,  необхідно  захистити  ріпак  від  шкідників та хвороб.

 Виявивши шкідників у кількостях, що наближаються до порогу шкодочинності: ріпакового квіткоїда - 3-4 жуки на одну рослину, стеблового прихованохоботника - 3-6 жуків на 25 рослин, капустяного білана (2 особини на 1 м2), хрестоцвітих блішок (5 особин на 1 м2), ріпакового пильщика (2 шт. на м2) потрібно використовувати якісні інсектицидні препарати, такі як Моспілан, р.п. 0,12 кг/га;  Біскайя 240 OD, о.д. 0,25 л/га; Вантекс, мк.с. 0,04-0,06 л/га; Децис Профі 25 WG, в.г. 0,07 л/га; Карате Зеон 050 CS, к.с. 0,15 л/га; або аналоги.

     Технологія  вирощування ріпаку передбачає  запилення  бджолами  під  час  цвітіння, що  значно  підвищує  його  урожайність. Останніми роками  від  неправильного  і  несвоєчасного  застосування  хімічних  препаратів  було  допущено  масове  отруєння  бджолиних  сімей,  частина  з  яких  загинула. Пасічники понесли  при  цьому  великі  матеріальні  збитки.

Щоб запобігти проблемі знищення бджіл, необхідно використовувати малотоксичні для них інсектициди, та препарати групи піретроїди, які мають виражені репелентні (відлякуючі) властивості, завдяки чому бджоли уникають оброблених ділянок. При контакті з піретроїдом, бджоли починають енергійно чистити свої хоботки і вусики. Стресовий стан змушує їх повернутися до вулика і оберігає від набору смертельної дози препарату. Потрібно пам'ятати, що  нешкідливими для бджіл є інсектициди 3-4 класу токсичності, за умови використання їх у вечірній час та ізоляції бджолосімей як мінімум на 1 добу.

Профілактика отруєння бджіл базується на суворому дотриманні регламентів застосування токсичних для бджіл речовин. Для попередження отруєння пестицидами бджіл на ріпакових полях та інших квітучих рослинах, відповідно до  ст. 37  Закону України «Про бджільництво», керівникам господарств  необхідно  не  пізніше, ніж  за  три  доби  до  початку  хімобробки,  попередити пасічників, пасіки  яких  знаходяться  на  відстані  до 10 (десяти) кілометрів  від  оброблюваних  площ. При  цьому повідомляється місце, час і спосіб проведення обробки, назва пестициду, ступінь  і  строк  дії  токсичності  препарату, а  також вказується час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові і вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів під час масового льоту бджіл.

Застосування пестицидів регламентується Державними санітарними правилами ДСП8.8.1.2.001-98. Асортимент, норми, кратність застосування пестицидів і агрохімікатів повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповнень до «Переліку».  Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (після 21) години. Як виняток, у похмурі і прохолодні дні допускається проведення обробок у денні години. Завчасно, але не менше, ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарства сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь і об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Обприскування проводяться при швидкості вітру 3-4 м/с. 3абороняється залишати пестициди і агрохімікати без охорони в місцях застосування.

 

О.Забужна

державний  фітосанітарнний  інспектор


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь