A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболотцівська об'єднана територіальна громада
Львівська область, Золочівський район

Аліменти : поняття та порядок стягнення

Дата: 25.08.2020 16:35
Кількість переглядів: 1217

Аліменти : поняття та порядок стягнення

     Почати слід з визначення  аліментів, оскільки багато пересічних громадян не знають що це таке. Отже аліментице щомісячні виплати на утримання дитини від того з батьків хто проживає окремо (від дитини).

       Відповідно до статті 180 Сімейного кодексу батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, тобто до18 років.

       Окрім того  існує обов'язок батьків сплачувати аліменти на повнолітню дитину до досягнення нею 23 років за умови, що та потребує матеріальної допомоги у звязку з непрацездатністю  або продовжує навчання, а батьки мають можливість надати таку допомогу.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Та не  меншим від половини прожиткового мінімуму, визначеного для дітей відповідної вікової категорії.

       Станом на сьогодні мінімальний розмір аліментів для дітей віком до 6 років дорівнює 929,50 грн. (50% від прожиткового мінімуму). Для дітей віком від 6 до 18 років мінімум - 1159 грн. На повнолітню дитину – 1059грн.

      Якщо у платника аліментів є регулярний офіційний дохід, то аліменти можуть обчислюватись у частці від заробітку , а саме ¼ від всіх видів доходу - на одну дитину, 1/3 –на двох дітей , ½ на трьох і більше дітей.

         Стосовно порядку стягнення аліментів то існує добровільний та судовий порядок.

     Розмір аліментних зобов'язань батьки можуть визначити добровільно. Якщо ж батько чи мати не сплачує аліменти добровільно то їх можна стягнути через суд. Для цього той з батьків, з ким проживає дитина подає заяву до суду. Є різні варіанти звернення у суд з такою заявою.

Якщо стягнення аліментів проводиться вперше  і якщо вас влаштовує мінімальний розмір аліментів то подається заява про видачу судового наказу  в порядку наказного провадження. Така заява розглядається судом у спрощеному порядку без виклику сторін та швидше.

Якщо ж вас не влаштовує мінімальний поріг аліментів по заяву треба подавати у позовному порядку.

   Ну і  якщо це аліменти після досягнення дитиною повноліття то заява у будь-якому випадку розглядається  у порядку позовного провадження. Про стягнення аліментів може подати самі дочка, син, які продовжують навчання, або той з батьків з ким проживає дитина

 

     Разом з заявою надаються:

- копія свідоцтва про шлюб батьків (копія свідоцтва про розірвання шлюбу);

- копія свідоцтва про народження дитини;

-докази про наявність доходів у відповідача;

- документ, що підтверджує спільне проживання разом з дитиною;

- копія паспорта та ІНН позивача.

 

     Судовий збір за такий позов платити не потрібно. Всі витрати стягуються з відповідача.

    Після розгляду справи потрібно отримати у суді виконавчий лист чи судовий наказ та пред’явити до виконання у відділ виконавчої служби за місцем проживання чи знаходження боржника. У виконавчу службу подається заява, оригінал виконавчого документа, реквізити картки на яку будуть сплачуватись аліменти та копія паспорта  стягувача.                Після цього виконавець відкриває провадженя і стягує аліменти на утримання вашої дитини.

 

За детальнішою  інформацією звертайтесь у Бродівське бюро правової допомоги за телефонами  032 66 25 113; 032 66 25 146.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь