A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболотцівська об'єднана територіальна громада
Львівська область, Золочівський район

Встановлення факту родинних відносин

Дата: 13.07.2020 15:23
Кількість переглядів: 967

Фото без опису

 Родинні відносини (споріднення) – це кровний зв'язок між людьми, з наявністю якого закон пов’язує виникнення, зміну чи припинення прав та обов’язків.

Слід зазначити, що правове значення має як пряме споріднення так і не пряме (бокове), коли родинні зв’язки виникають за наявності спільного пращура (родоначальника).

Встановити факт родинних відносин можливо:

у досудовому порядку (звернувшись до органу реєстрації актів цивільного стану);

у судовому порядку (звернувшись із відповідною заявою до суду).

Часто питання встановлення факту родинних відносин вирішується шляхом отримання документів через органи державної реєстрації актів цивільного стану. У разі неможливості одержанні або відновлення документа, який свідчить про факт родинних відносин (наприклад, свідоцтво про народження) в органах РАЦС необхідно отримати відмову або роз’яснення із зазначенням причин.

Після отримання документу про неможливість встановлення факту родинних відносин у досудовому порядку. Заявник має право подати до суду за місцем його проживання заяву про встановлення факту родинних відносин.

Встановлення факту родинних відносин здійснюється судом у порядку окремого провадження.

Заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть бути:

  • спадкоємці померлої особи, котрі мають право на спадщину, проте, не мають відповідних документів котрі підтверджують кровний зв’язок із померлим, а тому звернулись до суду із заявою про встановленням факту родинних відносин;

  • особи, котрі мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника і яким відмовлено в її призначенні через відсутність доказів, що підтверджують родинні відносини;

  • інші особи, якщо встановлення такого факту тягне за собою виникнення юридичних наслідків для цих осіб.

У разі, якщо заявник відповідно до статті 1124 Цивільного кодексу України усунений від прав на спадкування, справи про встановлення факту родинних відносин з метою одержання спадщини судами не розглядаються.

Разом із заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть брати участь заінтересовані особи з метою захисту своїх інтересів або інтересів держави.

За подання заяви до суду особа сплачує судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 01.07.2020 р. – 420, 40 грн). Статтею 5 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; інваліди І та ІІ груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів тощо. В разі, якщо на особу, яка звертається до суду, розповсюджуються зазначені пільги по сплаті судового збору, докази на підтвердження цього мають бути приєднані до заяви, тобто заявник повинен надати завірену копію посвідчення інваліда І або ІІ групи тощо.

  Звертаємо Ваше увагу на те, що рішення суду про встановлення факту родинних  відносин не дає права на внесення виправлень, змін, доповнень у  актовий запис, видачу  нового паспорту.

За отриманням консультацій чи роз’яснень з правових питань Ви можете звернутись до Бродівського бюро правової допомоги за адресою: м. Броди, вул. Щурата, 8, тел.2-51-13, 2-51-46.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь